Veelgestelde vragen: betalen en vergoedingen

Zoeken in veelgestelde vragen

Vragen over betalen

Hoe kan ik uitstel van betaling aanvragen?

U kunt direct online eenvoudig en snel uitstel van betaling aanvragen. Op basis van uw aanvraag wordt beoordeeld of uitstel van betaling mogelijk is. Let op: per nota kunt u één keer uitstel van betaling aanvragen en u kunt tot maximaal 21 dagen uitstel van betaling aanvragen voor uw ontvangen nota van Famed.

Op basis van uw aanvraag wordt beoordeeld of uitstel van betaling mogelijk is.

Hoe kan ik betaling in termijnen aanvragen?

Het is mogelijk om betaling in termijnen aan te vragen voor uw ontvangen nota(‘s) van Famed. Bekijk allereerst de voorwaarden voor betaling in termijnen.

Voldoet uw nota aan de voorwaarden? Dan kunt u hier betaling in termijnen aanvragen. Op basis van uw aanvraag wordt beoordeeld of betaling in termijnen mogelijk is. Indien u en Famed de betaling in termijnen zijn overeengekomen, ontvangt u altijd een schriftelijke bevestiging.

Hoe kan ik een Famed Financiering aanvragen?

U kunt helaas geen Famed Financiering meer aanvragen. Wij zijn gestopt met het aanbieden hiervan.

Heb ik mijn nota al betaald?

Indien u niet zeker weet of u de nota heeft betaald, kunt u online de status van uw nota controleren. Vul uw notanummer in en u ziet direct of uw nota is voldaan. Wanneer de nota nog niet is voldaan, kunt u deze direct betalen via de iDEAL-button.

Wat zijn de betalingsvoorwaarden?

Voor het betalen van uw nota hanteren wij een standaard betaaltermijn van 30 dagen. Via deze website kunt u uw nota eenvoudig en snel betalen via iDEAL. De betalingsvoorwaarden van uw nota staan op uw nota gedrukt. Ontvangt u de nota digitaal? Dan staan ze in de e-mail die wij u hebben toegestuurd.

Kan ik meerdere nota's in één keer betalen?

Om uw betaling correct te kunnen verwerken, vragen wij u vriendelijk iedere nota apart te betalen (inclusief vermelding van het betalingskenmerk).

Wat moet ik doen als ik een nota dubbel betaald heb?

U hoeft in dit geval niets te doen. Het bedrag dat u teveel heeft betaald, wordt automatisch en binnen 10 werkdagen op uw rekening teruggestort. Indien u nog andere openstaande nota’s heeft, kan er een verrekening worden gemaakt met het bedrag dat dubbel is betaald (mocht er nog een bedrag overblijven dan krijgt u dit uiteraard ook teruggestort).

Hoe vraag ik betaling in termijnen aan?

U kunt eenvoudig en snel een betaling in termijnen aanvragen. Bekijk de voorwaarden voor het aanvragen van betaling in termijnen. Voor het aanvragen van betaling in termijnen volgt u de onderstaande stappen: 

  • Lees meer over betaling in termijnen op deze pagina en klik rechts in het blauwe vlak op ‘betalingsregeling aanvragen’. 
  • U selecteert binnen de nota waar u graag betaling in termijnen voor wilt aanvragen
  • Na het selecteren van de nota wordt, indien mogelijk, de knop ‘Betaling in termijnen’ actief (indien het niet mogelijk is om betaling in termijnen aan te vragen, ziet u dit direct bij het selecteren van de nota)
  • U voert het gewenste aantal termijnen voor betaling in en vult de gewenste velden in. Vergeet niet uw telefoonnummer in te voeren, anders kunnen wij uw aanvraag niet in behandeling nemen
  • Tot slot klikt u op ‘aanvraag’

Uw aanvraag is op dat moment verzonden en u ontvangt per e-mail een bevestiging van uw aanvraag. Indien uw aanvraag is goedgekeurd, ontvangt u wederom een bevestiging per mail. Let op: u kunt één betaalafspraak maken. Binnen een betaalafspraak kunnen wel meerdere nota’s worden opgenomen of is het mogelijk nota’s van minderjarigen (jonger dan 16 jaar) toe te voegen. 

Ik krijg geen uitstel van betaling, waarom niet?

Wij kunnen geen uitstel van betaling verlenen wanneer: 

  • Er al eerder een uitstel van betaling is verleend op desbetreffende nota
  • U al een gedeelte van de nota betaald heeft
  • Uw zorgverzekeraar al een gedeelte van de nota heeft vergoed

Is er al een deel van de nota betaald of vergoed door uw zorgverzekeraar, maar u wilt toch uitstel van betaling aanvragen? Dan vragen wij u vriendelijk contact met ons op te nemen. U kunt hiervoor gebruikmaken van ons contactformulier

Wat zijn de betaalmogelijkheden?

U kunt een nota van Famed op verschillende manieren betalen. Bijvoorbeeld met iDEAL, internetbankieren of met de aangehechte acceptgiro (onderaan de nota). Bekijk alle betaalmogelijkheden.

Kan ik een betaalafspraak maken?

Het is mogelijk een betaalafspraak te maken voor de betaling van een nota. Zo kunt u bijvoorbeeld ‘Uitstel van betaling‘, ‘Betaling in termijnen‘ of een Famed Financiering aanvragen.

Wat zijn de bankgegevens en wat moet ik bij de betaling vermelden?

Voor de betaling van uw nota maakt u het bedrag over op rekeningnummer NL97 ABNA 0627 0008 00 t.n.v. Famed B.V. te Amersfoort. Vermeld bij uw betaling altijd het notanummer; u vindt het notanummer rechtsboven op de nota. U kunt online onze voorbeeldnota bekijken om te zien waar op de nota u uw notanummer en het rekeningnummer van Famed terug kunt vinden.

Wat betekenen de codes op mijn nota?

De codes op uw nota staan voor bepaalde verrichtingen die uw zorgverlener heeft uitgevoerd. Op uw nota (zie voorbeeldnota voor meer uitleg) staat achter de code welke behandeling dit is geweest en wat de prijs hiervan is.

Wat is het betalingskenmerk van mijn nota?

Het betalingskenmerk van uw nota is gelijk aan uw notanummer. Bij een betaling aan Famed kunt u dus dit nummer (dit vindt u in het grijze vlak rechtsboven op uw nota) vermelden. Kunt u het toch niet vinden? Op deze pagina vindt u een visuele weergave van uw nota met uitleg.

Kan ik betalen met automatische incasso?

Je kunt momenteel bij Famed nog niet betalen met automatische incasso.* Wij werken er hard aan om dit voor alle zorgverleners mogelijk te maken. Tot die tijd kan je uiteraard wel betalen via iDeal. 

*Uitgezonderd klanten met een rekening van BENU apotheken.

Kan ik gespreid betalen bij Famed?

U heeft een nota ontvangen van Famed, en u wilt het bedrag graag gespreid betalen. Dit is mogelijk, als u iets meer tijd nodig heeft kunt u hier uitstel van betaling aanvragen. Via deze pagina vraagt u een betalingsregeling aan. 

Vragen over vergoedingen

Waarom vergoedt mijn zorgverzekeraar de kosten niet?

Omdat wij geen inzage hebben in uw zorgpolis is het voor ons niet mogelijk te achterhalen waarom de nota niet of niet volledig is vergoed. Heeft u een vraag over de hoogte van de vergoeding of recht op vergoeding? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.

Heeft mijn zorgverzekeraar iets vergoed?

Als uw zorgverzekeraar een gedeelte vergoedt, dan staat dit duidelijk op de nota. Staat er geen vergoeding op uw nota vermeld? Dan betaalt u het hele bedrag aan Famed. Daarna controleert u of u de nota kunt declareren bij uw zorgverzekeraar. Heeft u een vraag over de hoogte van de vergoeding of recht op vergoeding? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.

Wat moet ik doen als ik ben veranderd van zorgverzekering?

Wij ontvangen uw verzekeringsgegevens van uw zorgaanbieder. Indien u wijzigt van zorgverzekeraar of zorgverzekering, is het van belang dat u deze wijziging tijdig doorgeeft aan uw zorgaanbieder. U bent zelf verantwoordelijk voor de juistheid van uw verzekeringsgegevens. 

Ik ben verzekerd, waarom ontvang ik dan een nota?

Het is mogelijk dat u, ondanks dat u verzekerd bent, alsnog een nota ontvangt. Indien mogelijk bieden wij de nota ter vergoeding aan bij de zorgverzekeraar. Indien de nota niet of deels door uw zorgverzekeraar wordt vergoed, dan sturen wij u voor de zogeheten ‘eigen bijdrage’ een nota. Omdat wij geen inzage hebben in uw zorgpolis is het voor ons niet mogelijk te achterhalen waarom de nota niet of niet volledig is vergoed. Heeft u een vraag over de hoogte van de vergoeding of recht op vergoeding? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.

Ik heb een vraag over de gehanteerde tarieven of codes

Op nza.nl kunt u alle informatie terugvinden over de gehanteerde tarieven en codes op uw nota. Heeft u specifiek vragen over de tarieven en codes in de mondzorg, kijk dan op allesoverhetgebit.nl of op mondzorgkosten.nl


Ook kunt u online onze voorbeeldnota bekijken om te zien waar op de nota u de door uw zorgaanbieder gehanteerde tarieven en codes terug kunt vinden.

Wat betekenen de codes op mijn nota?

De codes op uw nota staan voor bepaalde verrichtingen die uw zorgverlener heeft uitgevoerd. Op uw nota (zie voorbeeldnota voor meer uitleg) staat achter de code welke behandeling dit is geweest en wat de prijs hiervan is.

Op mijn nota staat 'terhandstelling', wat betekent dit?

Als je bij de apotheek een medicijn ophaalt, betaal je ook voor de dienstverlening. Soms zie je dit terug op je nota, vaak is dit benoemd als ’terhandstelling’. Daarnaast kan de apotheek kosten in rekening brengen voor terhandstelling met begeleidingsgesprek. Het tarief voor terhandstelling is bepaald door de NZa. Op deze pagina lees je hier meer over. 

Andere veelgestelde vragen

Vragen over uw digitale nota?

Veelgestelde vragen over een digitale nota en notavanfamed.nl

Vragen over een herinnering of aanmaning?

Heeft u vragen over een herinnering/ aanmaning of klopt uw nota niet?

Staat uw vraag er niet bij?

Neem contact met ons op!