Hoe een spiraal van verlies plaats moet maken voor WIN-WIN

Tandartsen vinden het storend als ze in de media over één kam worden geschoren als
een individuele tandarts mogelijk niet zorgvuldig heeft gedeclareerd. Reden voor de
ANT om het gesprek hierover aan te gaan met zorgverzekeraars. Hoe kan dit worden
voorkomen? Dit initiatief heeft tot een onverwachte en constructieve samenwerking
geleid tussen de ANT, Zilveren Kruis en Infomedics.

 

Gesprek over onzorgvuldige declaraties

Zowel de ANT als Zilveren Kruis hebben er belang bij om het gesprek over onzorgvuldige declaraties aan te gaan, maar ze moeten dan wel goed weten wat ze aan elkaar hebben. Zilveren Kruis staat bekend als de zorgverzekeraar die in het verleden onrust veroorzaakte onder tandartsen die de combinatie V21/ V60 hadden gedeclareerd, niet alleen vanwege de terugvorderingen maar ook door de berichtgeving in de media. Nadat de rechter tijdens een hoger beroep in de affaire oordeelde dat tandartsen onvoldoende op de hoogte waren van een verbod op de combinatie van beide codes, moest de zorgverzekeraar deze vorderingen terugdraaien.

In 2017 voert de ANT bij koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland gesprekken met vertegenwoordigers van verschillende zorgverzekeraars over onder meer het bereiken van kwetsbare jeugd die nu geen mondzorg ontvangt, problemen met machtigingen en over materiële controles. Hier bleek dat Zilveren Kruis er sinds kort een andere filosofie dan andere zorgverzekeraars op nahoudt als het gaat om controles van declaraties. De vervelende geschiedenis rond ‘V21/V60’ heeft een opvallend positieve ontwikkeling gebracht in de controlemethodiek van Zilveren Kruis. Er wordt door de zorgverzekeraar niet meer plat naar één code gekeken, maar een zorgverlener wordt breder beoordeeld.

Hoe samenwerking leidt tot mogelijkheden

Uit daarop volgende gesprekken bleek dat de zorgverzekeraar bovendien open stond voor samenwerking met de ANT om onder meer de juistheid van hun aanpak te laten toetsen en daarmee problemen uit het verleden te voorkomen. De ANT heeft hier vervolgens Infomedics bij betrokken, die als marktleider vrijwel alle declaraties ziet en kan controleren of de data van de zorgverzekeraar kloppen.

Jitse Kok (manager van de Afdeling Naleving en Controle GGZ/Mondzorg), Claire Leeuw (Specialist Naleving en Controle), Laurens Tinsel (adviserend tandarts bij Zilveren Kruis), Dirk Jan Emmens (directeur Infomedics en Famed) en ANT vicevoorzitter Ravin Raktoe lichten in gesprek met elkaar de nieuwe samenwerking toe.  

Bekijk het hele artikel online

Dit artikel biedt nog meer verdieping. Wilt u het volledige artikel lezen? Klik dan hier.