Afzeggingen, no-shows, uitloop en overige onvoorziene omstandigheden zijn het recept voor stress in de tandartspraktijk. Het lijkt haast onmogelijk, maar een optimale agendaplanning zorgt voor rust en overzicht, die op hun beurt leiden tot een verhoogde productiviteit en een verbeterde werksfeer! Daarom is een optimale agendaplanning voor tandarts, team en balieassistent van groot belang. 

3 praktische tips van onze trainer Alexander Tolmeijer

Met ruime en aantoonbare ervaring in de mondzorg verzorgt Alexander Tolmeijer (trainer Famed Academy) het cursusonderdeel 'agendaplanning'. Alexander studeerde Tandheelkunde en Rechten en is inmiddels 20 jaar succesvol in zijn eigen tandartspraktijk. Daarnaast is hij ondernemer en oprichter van een internetgroothandel in tandheelkundige gebruiksmaterialen. 

Om u een idee te geven over de praktische insteek van dit cursusonderdeel, deelt hij graag 3 eenvoudige tips voor in de praktijk. Zo kunt, als mondzorgprofessional, direct aan de slag met het optimaliseren van de agendaplanning!

  1. Gebruik speciale tekens bij de afspraak: 
    Door speciale tekens te gebruiken bij de afspraak ziet iedere assistent direct dat er iets bijzonders aan de hand is. Zet bijvoorbeeld een * voor een afspraak die verzet is door de praktijk, zo ziet iedereen direct dat de afspraak van de betreffende patiënt al één of zelfs twee keer is verzet.
  2. Geef de patiënt afgebakende vrijheid:
    Het juiste woordgebruik bij het plannen van een afspraak bepaalt vaak of de patiënt een afspraak inplant op een tijd die handig is voor de praktijk. In plaats van te vragen ‘wanneer kunt u precies?’ vraag je ‘welke dagen zijn voor u handig?’. Vervolgens stel je twee concrete data en tijden voor die passen in de planning van de praktijk.
  3. Vertel het de patiënt als je hem mist: 
    'No-shows’ zijn een enorme uitdaging voor de planning. Gaten die vallen in de planning zijn last-minute veel minder makkelijk op te vullen. Bel de patiënt dan ook direct als deze niet in de praktijk is op het afgesproken tijdstip. Zo creëer je bij de patiënt direct het gevoel dat de patiënt wordt gemist.

Bron: 'Optimale agendaplanning voor de tandartspraktijk' / Dentiva.

Meer praktische tips?

Benieuwd naar nog meer slimmigheden om de agendaplanning optimaal te houden? Schrijf u dan in voor de Training Balieassistent.

Een optimale agendaplanning is onderdeel van de Famed Training Balieassistent. Bij dit cursusonderdeel krijgen deelnemers uitgebreide en vakinhoudelijke tips om de planning strak te houden. Daarnaast is er ruimte voor persoonlijke begeleiding, oefenen in de praktijk en ervaringen uitwisselen met andere balieassistenten. Naast agendaplanning leren deelnemers tijdens deze training ook meer over telefonische communiceren en communicatie met patiënten (in de praktijk).